Olivander over duaal leren

Olivander over duaal leren: "Als je een leerling houtbewerking zelf kunt opleiden en aanwerven, ben je vertrokken"

Goede arbeidskrachten vinden, is vandaag echte sisyfusarbeid geworden. Olivander maakt dit schooljaar voor het eerst gebruik van het stelsel van duaal leren om zelf een leerling houtbewerking op te leiden. Projectmanager Leen Van Peel is er alvast zeer over te spreken.

Olivander werd drie jaar geleden door Liesbeth Vermeylen opgericht. We hebben er van bij het begin voor gekozen om ons exclusief toe te spitsen op maatwerkmeubilair. Dat kunnen keukenmeubelen zijn, maar ook meubels voor slaapkamers, vestiaires en badkamers. Elk meubel dat je je in een huis kunt voorstellen, maken wij.

"We hebben momenteel vier medewerkers in dienst en die vinden, was allesbehalve evident. Ook nu hebben we vacatures die al meer dan zes maanden openstaan. Ik denk dat we als werkgevers echt zullen moeten investeren in het opleiden van mensen die nog weinig ervaring hebben. Als je moet wachten tot mensen met jaren ervaring je atelier binnenwandelen, kan je lang wachten. Zelf geloven we alleszins heel erg in leren op de werkvloer en bieden we sinds kort duale leertrajecten aan."

Op de werkvloer leren ze zaken die ze op school niet meekrijgen. We verwerken bijvoorbeeld veel op een CNC, maar in scholen hebben ze die machines soms niet of ontbreekt het de leerkrachten aan voldoende kennis om deze te kunnen overdragen.

Leen Van Peel

Lees meer

 

publicatiedatum: 26-04-2023