Je bent technisch. En creatief? En je werkt graag met hout?
Het onderwijs biedt heel wat mogelijkheden.
Na de lagere school kom je terecht in het secundair onderwijs. In de eerste graad bereiden de leerlingen zich voor op een studiekeuze in de tweede graad en ligt de nadruk op een gelijke start en aanpak voor iedereen. In de verdere schoolcarrière kan je in de tweede en derde graad kiezen voor een studiedomein en finaliteit. Hout valt onder het studiedomein STEM.Je kan kiezen voor de finaliteitsrichtingen “binnenschrijnwerk-interieurbouw” of “binnenschrijnwerk-buitenschrijnwerk" of de dubbele finaliteit “houttechnieken”. Nadien kan men nog verschillende 7de jaren zoals Operator CNC-houtwerkingsmachines of meubelstoffeerder volgen. Als je wilt ervaren wat er gebeurt op de werkvloer dan is duaal leren de oplossing. Ook als je wat meer begeleiding nodig hebt is een houtopleiding een optie. In het BuSO onderwijs zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.
Naast houtonderwijs is er voor de geautomatiseerde bedrijven steeds meer nood aan andere profielen zoals; elektromechanische technieken, logistiek of industrieel onderhoud.
Wegwijs in de nieuwe structuur van het secudair onderwijs!
Met je diploma van het secundair onderwijs kan je in de houtopleiding verder studeren. Er zijn zowel graduaats-, bachelor- als Masteropleidingen.
Je wil een houtopleiding volgen maar niet in het hoger onderwijs of niet in een voltijds systeem. Of je hebt om één of andere reden je diploma secundair niet behaald en daar wil je nog iets aan doen.
Zie je door het bos de bomen niet meer?
Op www.onderwijskiezer.be kan je terecht voor een belangstellingstest of meer informatie over alle studierichtingen uit het belangstellinggebied hout, de scholen en veel meer.