Duaal leren

Duaal leren naar hogere versnelling 

Leerlingen opleiden op de werkvloer vraagt een investering en inzet van bedrijven en werknemers. Maar duaal leren loont! Een onderzoek van het HIVA-instituut aan de KU Leuven heeft aangetoond dat de investering zich terugverdient. Bijna alle bedrijven geven aan dat ze een beroep kunnen doen op duaal leren om toekomstige werknemers op te leiden (96,9%) met het vooruitzicht die jongeren effectief aan te werven (96%). Een duidelijke win-win dus. 

Katrien Van Keymeulen, HR-verantwoordelijke Mi Casa

 “Als bedrijf staan wij volledig achter het systeem van duaal leren. Wij bieden al sinds 2016 dergelijke trajecten aan. Door hen van de werkvloer te laten proeven, willen we hen iets nieuws laten ontdekken. Een mooi voorbeeld daarvan is Jordy die hier op zijn 17e aankwam en na zijn traject inmiddels al bijna drie jaar voltijds in dienst is. Het is een win-win voor alle partijen: de jongeren leren bij en doen echte werkervaring op en de vaste werknemers krijgen hulp bij wat voor hen als bandwerk wordt ervaren.”

Meer goed nieuws vinden we bij de scholen die steeds meer hun weg naar duaal leren vinden en opleidingen opnemen in hun aanbod. Bij de al gestarte scholen zien we dat het goed gaat. Dit jaar worden in de sector een 30-tal leerlingen via duaal leren klaargestoomd om de werkvloer goed voorbereid te betreden. 

Geen duaal leren zonder goed en volledig aanbod. Naast lopende opleidingen als interieurbouwer, CNC-operator, meubelstoffeerder, logistiek en schrijnwerker houtbouw wordt volgend schooljaar trappenmaker toegevoegd aan de lijst met opleidingen voor het 7de jaar. 

Daarnaast wordt op 1 september 2021 gestart met de inkanteling van Leren & Werken in Duaal leren. In de eerste fase ligt de focus op jongeren die nog geen getuigschrift 2de graad secundair onderwijs hebben behaald. De sectorgerelateerde opleidingen die hiervoor worden opgestart zijn machinaal houtbewerker, medewerker hout, productiemedewerker industrie en magazijnmedewerker.

We vergeten ook onze jongens en meisjes uit het bijzonder onderwijs niet. Specifiek voor de jongeren uit de opleidingsvorm OV3 (toeleiding gewoon arbeidsmilieu) wordt vanuit de houtsectoren speciale aandacht besteed aan de opstart van de duale opleidingen machinaal houtbewerker, medewerker hout en magazijnmedewerker. 

Geen duaal leren zonder jullie leerwerkplekken! 

Interesse om vanaf september een leerling duaal op te leiden? Laat het ons weten. Woodwize zorgt ervoor dat je kandidatuur tot bij de scholen geraakt. Ben je nog niet erkend als leerwerkplek, dan loodsen we je eerst door de erkenningsprocedure.

Meer info over duaal leren? Of wil je je interesse kenbaar maken?

Dan kan je terecht op:

 

publicatiedatum: 15-04-2021