Duaal leren is dynamisch, al doende leer je meer.

Van 24 tot 28 april gingen middelbare scholen en centra voor volwassenenonderwijs de uitdaging aan om duaal leren in de kijker te zetten. Scholen WeTech en Campus Connect uit Sint-Niklaas wonnen de wedstrijd met hun creatieve actie “Geef er een lap op”. De wedstrijd en de Week van Duaal zijn een initiatief van het ESF-project Duaal intersectoraal, een samenwerking tussen vijf sectoren. Het doel is om duaal leren bekender te maken bij het brede publiek, want leerlingen, werkgevers én scholen zien doorgaans alleen maar voordelen aan deze dynamische vorm van leren.

Maar liefst 26 Vlaamse scholen registreerden op voorhand hun acties om duaal leren te promoten. Heel wat scholen stelden hun deuren open voor ouders en bedrijven. Sommigen zetten hun leerlingen en leerkrachten uit duale richtingen in de bloemetjes of trokken naar hun partnerbedrijven om de mentoren, die duale leerders op de werkvloer begeleiden, te bedanken.

Om scholen extra te motiveren, koppelde Duaal Intersectoraal een wedstrijd aan de acties. Ze werden beoordeeld op vijf criteria: creativiteit, bereik, gedragenheid op school, duurzaamheid en persaandacht. Op de Facebookpagina ‘Week van duaal’ werden de hele week lang beelden van de acties getoond. Daarnaast ging projectverantwoordelijke Gina De Clerck van Duaal Intersectoraal op verrassingsbezoek bij enkele deelnemende scholen.

5 ambassadeurs

Aan het eind van de week riep de organisatie per provincie één ambassadeurschool uit. Deze scholen werden geprezen voor hun inzet en bijdrage aan de promotie van duaal leren.
• Syntra AB voor Antwerpen
• Level X Hasselt voor Limburg
• CLW Damiaaninstituut voor Vlaams-Brabant
• Samenwerking GO! DUO en GO! Atheneum Nieuwpoort voor West-Vlaanderen
• Samenwerking WeTech en Campus Connect voor Oost-Vlaanderen

De winnaars: WeTech en Campus Connect uit Sint-Niklaas geven er een lap op

De school met het beste initiatief werd uitgeroepen tot winnaar van de week. De samenwerking tussen de technische school WeTech en Campus Connect, beide uit Sint-Niklaas, ging dankzij hun actie ‘geef er een lap op’ aan het station van Sint-Niklaas met de titel aan de haal. Ze trokken er de aandacht van voorbijgangers door hen een lap te laten geven op een kop-van-jut. Intussen gaven enthousiaste leerkrachten en leerlingen info over duaal leren.

“We zijn ervan overtuigd dat duaal leren iets dynamisch is. Vandaar dat we voor een dynamische actie kozen. Er kan nog gewerkt worden aan het imago van duaal leren, en daar willen we graag aan bijdragen. De kracht van duaal leren is dat het heel hands-on is,” vertelt Anja Noppe van Campus Connect. Met hun actie wonnen ze frietjes voor de duale leerlingen van de school.

266 nieuwe duale opleidingen in de steigers

De ‘Week van duaal’ heeft haar doel bereikt. Duaal leren staat nu nog meer op de kaart. Zo maakte de Vlaamse regering net afgelopen week bekend dat er vanaf volgend schooljaar 266 duale opleidingen in 81 scholen bijkomen. Zo kunnen nog meer leerlingen, ouders en bedrijven de meerwaarde van duaal leren ontdekken.

Extra info

Duaal Intersectoraal is een initiatief van vijf sectoren, Volta (elektrotechniek), Woodwize (houtsector), Constructiv (bouw), Mtech+ (metaal- en technologiesector) en Educam (autosector). Het kadert in een ESF-project dat in januari 2021 van start ging en eindigt in juni 2023, met deze ‘week van duaal’ als laatste wapenfeit.

Graag meer info?

Neem contact op met gill@woodwize.be

 

 

publicatiedatum: 05-05-2023