Ook jouw werkomgeving verandert snel. Wil jij je kennis en vaardigheden op peil houden?
Yani leerde bij met hulp van zijn werkgever en Woodwize. Ontdek hier zijn verhaal.
“Sinds twee jaar ben ik aan de slag bij Galle Houtbewerking. Ik volgde het zevende jaar Interieurbouwer via het duaal traject, en koos voor Galle als mijn duale werkplek. Daarna kreeg ik een IBO en ten slotte een vast contract aangeboden. Intussen werk ik aan de CNC-machine, de zaagmachine of ga ik zelfs mee op verplaatsing om maatkasten, binnen- en buitendeuren, parket, … te plaatsen.
De afgelopen twee jaar heb ik voortdurend opleidingen gevolgd, zowel intern als extern. Om met de nieuwe CNC-machine te werken volgden mijn collega’s en ik een externe opleiding. Maar ook op de werkvloer leert zaakvoerder Jan of een collega me voortdurend nieuwe dingen. Vooral over alles wat er te weten is over de machines die ik bestuur: hoe je ze veilig bedient, onderhoudt, welk materiaal je wanneer gebruikt, en meer.
Zelf vind ik het heel belangrijk dat we goed op de hoogte zijn van de veiligheid. Er kan heel veel fout lopen met onze machines, en we willen natuurlijk allemaal onze vingers houden. Op school zijn ze daar ook streng op, maar ik begreep pas op de werkvloer hoe belangrijk die veiligheid eigenlijk is.
Opleidingen volgen blijft sowieso een meerwaarde, omdat je daar ook later mee kan aantonen wat je allemaal kan.”
“We zien snel het potentieel bij onze medewerkers, vaak al vanaf ze stagelopen. Wanneer ze een vast contract krijgen, bekijken we welke diploma’s of opleidingen ze al op zak hebben. Iemand die via een leercontract bij ons terechtkomt heeft andere vaardigheden en noden dan iemand met een bachelordiploma. We leggen de puzzel van beroepskwalificaties om onze medewerkers een zo breed mogelijke basis mee te geven.
Sommige opleidingen geven we sowieso aan alle medewerkers, zoals digitaal tekenen in imos of werken met de CNC-machine. Wanneer de vaste bediener aan de CNC wegvalt, kan iemand anders het werk overnemen. Yani staat daar op dit moment het verst in, ondanks dat hij de jongste is. Het ligt hem goed.
Voor ons is het vooral belangrijk dat al onze werknemers tot hetzelfde niveau komen. Uiteraard liggen hun interesses anders en bepalen we vooral op basis daarvan de taakverdeling. Die brede basis komt van pas als iemand wegvalt wegens ziekte of een ongeval. Wanneer de houtbewerkers in het atelier wegvallen, kunnen anderen daar een plek innemen in plaats van te zitten wachten op werk.
Sommige medewerkers leiden we al 15 jaar lang voortdurend op, waardoor we nu blindelings op hen kunnen vertrouwen. Daarnaast zijn opleidingen een goede manier om medewerkers te motiveren. We tonen hen dat ze de investering waard zijn.”
Dit initiatief maakt deel uit van de campagne Iedereen kan bijleren in samenwerking met SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) en andere sectorfondsen. Met deze campagne willen we bedrijven in de houtsector ondersteunen in het aanbieden van opleidingen, met als doel zoveel mogelijk werknemers levenslang te laten bijleren.
publicatiedatum: 17-04-2023