Ergonomie

Vermijd rugproblemen met onze praktische opleiding ergonomie.

Je kent zeker en vast iemand in jouw directe omgeving met problemen aan rug, botten, pezen of spieren, de zogenaamde musculoskeletale aandoeningen. Wie weet, misschien heb je er zelf last van.

Hoe kon het zo ver komen? Wat had je anders moeten doen toen je nog jong(er) was? Wat liep of loopt er fout op de werkvloer? Vragen als deze steken vaak de kop op zodra we pijn voelen, maar dan is het helaas al te laat. Preventie van rugletsels is broodnodig. Het bedrijfsleven beseft dat goed en zet er de laatste jaren sterk op in. Denk maar aan de rugschool en groepslessen via allerhande organisaties. Musculoskeletale aandoeningen zijn een veelvoorkomend probleem, maar je kan ze vermijden.

Medewerkers van het bedrijf Vandecasteele Houtimport in Aalbeke volgden recent een basisopleiding ergonomie via Woodwize. Woodwize laat Ivan Vandekerckhove aan het woord, preventieadviseur bij Vandecasteele.

WW: Ivan, hoe kwam VDC Houtimport terecht bij onze basisopleiding ergonomie?

Ivan: In het begin van 2017 stelde het management zich tot doel het ziekteverzuim aan te pakken. Onderzoek toonde aan dat door het vermijden van rugproblemen en aanverwante aandoeningen het aantal ziektedagen met meer dan de helft zou verlagen. Een preventieve aanpak drong zich op. We bekeken de mogelijkheden en ontdekten de opleiding van Woodwize.

WW: Welke van je werknemers komen hiervoor in aanmerking?

Ivan: De magazijniers en heftruckchauffeurs zijn de kwetsbaarste groep. Ze stijgen hun heftruck op en af, springen van geringe hoogtes naar beneden en zijn voortdurend aan het heffen en tillen. Die bewegingen zijn op langere termijn enorm belastend. Het is dus absoluut noodzakelijk om hen blijvend te sensibiliseren over de juiste houding.

WW: Hoe reageerden de werknemers op de opleiding?

Ivan: Joris, opleidingsconsulent van Onesta, bracht het volledige ergonomieverhaal begrijpelijk en praktisch over. Elke deelnemer zag in dat er verschillende negatieve factoren zijn waar ze eigenlijk nooit rekening mee houden maar die enorm helpen om rug-, spier- en peesletsels te vermijden. De eigen inbreng van en de interactie tussen de deelnemers zorgden voor een sterke betrokkenheid.

WW: Wat betekende deze opleiding voor jou als preventieadviseur?

Ivan: De problemen zijn zeker niet opgelost na het volgen van deze opleiding. Ik beschouw dit als een eerste stap in een actieve en preventieve aanpak op langere termijn. Joris speelde als ervaringsdeskundige in op concrete bedrijfsomstandigheden. Dat was een enorme meerwaarde, want er is inderdaad een groot verschil tussen theorie en praktijk. Deze opleiding is zeer praktisch en dat maakt het verschil: men bespreekt de dagelijkse situaties vooraf, indien nodig ter plaatse, en men kaart de problemen aan. De opleidingsverstrekker denkt mee aan oplossingen voor verschillende risico’ s’s, zowel vóór als tijdens de sessie. En dat is een sterk pluspunt.

WW: Ervaar je een andere ingesteldheid bij de werknemers die deze opleiding volgden?

Ivan: Ze gaan in ieder geval kritischer om met hun handelingen en taken. Ze merken op dat ze de aangebrachte materie niet altijd kunnen omzetten in concrete daden en spreken me daarover aan. Een bewijs dat de opleiding blijft nazinderen. Hun betrokkenheid zorgt er mee voor dat we proactief denken aan verbeteringen. Het blijft belangrijk het juiste evenwicht te bewaren tussen veilig en rendabel werken.

WW: Zou je de opleiding aanbevelen aan andere bedrijven?

Ivan: Zeker en vast. De combinatie van theorie en praktijk in de eigen werkomgeving maakt de opleiding boeiend en interactief. De opleiding zet ook aan tot verdere interne acties zoals het behandelen van het onderwerp in toolboxmeetings. De opleidingsverstrekker stelt ook hiervoor het nodige materiaal ter beschikking.

WW: Ivan, dank je wel voor deze getuigenis en veel succes met de verdere aanpak van het preventiebeleid bij Vandecasteele Houtimport.

 

publicatiedatum: 20-07-2017